یکی از ابزارآلات کاربردی در زمینه شبکه های توزیع و پخش الکترونیکی، مقره سیلیکون رابر است.
این نوع مقره به دلیل امتیازات ویژه ای که دارند، در بازار تقاضای کالا، استقبال چشم گیری داشته است.
آشنایی با مقره های سیلیکونی رابر، امتیازات و ویژگی های آن، کارایی مقره های سیلیکون رابر و اجزای تشکیل دهنده اش از جمله موضوعاتی هستند که می خواهیم در موردشان صحبت نماییم. مقره سیلیکونی رابر از جمله ابزارهایی هستند که در توزیع شبکه برق کشور استفاده میشوند و دارای ویژگیهای بسیاری هستند. مقرههای سیلیکون رابر دارای امتیازات بسیاری هستند. مقره سیلیکون رابر دارای اجزای تشکیل دهنده مختلف زیر هستند:
میلههای عایق از جنس فایبرگلاس
فیتینگهای بسیار با کیفیت
این مقرهها عموما پایههایی بسیار قوی هستند که برای عایق در اتصالات استفاده میشوند. مقره سیلیکون رابر توسط برندهای مختلفی در داخل کشور تهیه و تولید میشوند و دارای ابعاد گوناگونی هستند. میتوان آن را به گونهای طراحی کرد که رسانای الکتریکی یا نارسانا باشد.
خصوصیات و ویژگی های مقره سیلیکون رابر
عوامل مختلفی اعم از عوامل طبیعی، رطوبت، آلودگی هوا و … که ناشی از مراکز بزرگ صنعتی است می تواند موجب تخلیه الکتریکی و ایجاد خطر یا قطع جریان برق شود.
نقش مقره سیلیکونی در این مواقع پر رنگ تر می شود.
زیرا می تواند از راهکار فوق العاده ای برای جلوگیری از خاموشی برق باشد.
علاوه بر مطالب ذکر شده و بیان اصلی ترین کاربرد مقره های سیلیکونی رابر، به خصوصیات و ویژگی های مقره سیلیکون رابر را نام بیان می کنیم:
◀ دارای خاصیت ویژه Hydrophobic
◀ نشکن و غیر قابل پارگی
◀ پوشش دهی فوق العاده
◀ جلوگیری از تشکیل آب بر روی سیلیکون
◀ مقاومت سطحی بالای مقره سیلیکون
◀ عدم ایجاد آرک، انعطاف پذیر و سبک
◀ مقاوم در برابر ضربه و دارای پیوند سیلیکونی بسیار بالا
◀ قابلیت آلودگی زدایی از سطح سیلیکون یا عمل Recovery
◀ مناسب برای مناطق در معرض آلودگی های شدید
◀ کم کردن هزینه های شست و شو
◀ مقاوم در مقابل اشعه ماوراء بنفش
◀ طول عمر بالا و ایجاد ایمنی در برق
◀ کم کردن وزن دکل ها به دلیل وجود مقره سیلیکون رابر
◀ عدم درز و وجود یکپارچگی در طراحی و ساخت آن
◀ قرار گرفتن در معرض آزمایشات مختلف بعد از تولید
اجزای تشکیل دهنده مقره سیلیکون رابر
شرکت های تولید مقره های سیلیکونی با در دست داشتن دستگاه های مجهز و بررسی و چکاپ کامل مقره های سیلیکونی، بهترین محصول را به بازارهای داخلی و خارجی عرضه می دارند. در تولید این سیلیکون های مقاوم و سبک که دارای ویژگی های منحصر به فردی است فرایند منظمی صورت گرفته است که مربوط به اجزای اصولی طراحی آن است. اجزای تشکیل دهنده این مقره عبارتند از:
◀ استفاده از مواد کراسلینگ الکتریکی
◀ به کار گیری موادی با کیفیت استاندارد IEC بدون نیاز به فیلتر
◀ استفاده از میله های فایبر گلاس تقویت شده و مقاوم در مقابل اسید
◀ وجود فیتینگ های تانگ اووال در دو طرف مقره های سیلیکونی
طراحی و تولید مقره ها با قالب بندی های منظم با آزمایشات مکانیکی دقیق
تولید مقره سیلیکون رابر
تولید مقره سیلیکون توسط شرکت های تولیدی با قالب بندی های اصولی و یکپارچه انجام می پذیرد.
تمامی آزمایشات الکتریکی و مکانیکی در مورد صحت و سلامت کالا که به موجب آن حفاظت کابل ها و دکل ها صورت می گیرد، در این مجموعه های تولیدی، بررسی می شود.
تولید مقره سیلیکون رابر به عنوان عایق الکتریکی در مقایسه با سایر مقره های سیلیکونی قابل ملاحظه است.
به همین دلیل مؤسسات بزرگ توزیع این محصول در پروژه های بزرگ خود وجود مقره های رابر را در نظر می گیرند.
قیمت این مقره ها نسبت به دیگر مدل های سیلیکونی، بسیار مناسب و به صرفه است و بنا به میزان کیلو وات و تعداد می تواند متفاوت باشد.
⭐ ⭐ ⭐
⭐ شستشوی مقرهها موضوع مهمی است که در مقاله شستشوی مقره ها به طور کامل آن را توضیح دادهایم⭐
حتما مطالعه کنید.
تولید مقرههای سیلیکونی به روش قالب ریز یکپارچه
تولید مقرههای سیلیکونی به روش قابل ریزی یکپارچه، به صورت زیر است:
از حلقههای پلاستیکی برای قرار دادن میله در مرکز قالب استفاده میشود. میله مقره در مقابل میدان الکتریکی مقاوم است و از لایهای ضخیم و کاملا محکم برخوردار است و این امر سبب میشود میله از سوراخ شدن حفاظت شود.
مقره حداقل ۳ میلیمتر است و اطراف حلقههای لاستیکی ضخامتی کمتر از ۳ میلیمتر قرار در نظر گرفته میشود. همین امر باعث میشود، در این نقطه سوراخ وجود داشته باشد.
جنس مواد حلقه در مقایسه با سیلیکون رابر و اپوکسی رزین باعث اختلاف پلاریزاسیون روی سطح میشود که باعث به وجود آمدن گرمای الکتریکی میشود. در نهایت تخلیه ناقص به وجود میآید و پوسیدگی در محل این حلقه ها دیده میشود.
خط قالب ریختهگری باعث به وجود آمدن درز و رگه در طول مقره میشود. این رگهها با میدان الکتریکی موازی هستند و زمانی که از قالب بیرون زده میشوند باید به دقت پاک شود.
خط قالب دارای موجهای خفیفی است که باعث میشود، مقره نامتجانس باشد. این امر آلودگی را افزایش میدهد و سپس تخلیه در طول قالب افزایش مییابد. در نهایت در طول قالب باعث فرسایش و زوال ماده و شکنندگی خواهد شد. برای اینکه سیلیکون رابر عملکرد بهتری داشته باشد، نیاز است، از بتونه اضافی استفاده گردد.
سپس آلومینیومتری هیدرات برای افزایش میزان مقاومت به آن افزوده میشود. میزان صحیح استفاده از بتونه نقش مهمی در افزایش عملکرد درست مواد دارد. در صورتی که میزان ATH بیش از حد لازم باشد، باعث میشود شکنندگی سطح بشقاب افزایش یابد. بنابراین اگر خمید خمیدگی در طول سطح بشقاب سفید باشد، نشانه استفاده زیاد از ATH خواهد بود.
بدنه باید در مقابل فوشها و فلز فیتینگ محافظت شود.
از جمله عواملی که بر طول عمر مقرهها موثر واقع میشود، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
✔️ طراحهای فیتینگ انتهایی
✔️ ترکیب آن با وضعیت اولین بشقاب برای پر کردن حفره بین قسمتهای فلزی
مزایای مقره سیلیکون رابر
و از مهمترین مزایای آن میتوان به خاصیت بازیافت اشاره نمود. چنانچه لایهای از آلودگی یا غبار روی سطح آن بنشیند، مولکولهای سیلیکون آن روی سطح قرار میگیرند و لایه زاید از بین میرود؛ در اصطلاح به این عمل بازیافت میگویند. مقره سیلیکون رابر جایگزین مناسبی برای مقرههای کامپوزیت هستند. این مقرهها کاملا نشکن بوده و در از پرفروشترین محصولات به شمار میآیند.
مقرههای سیلیکونی با داشتن خاصیت هیدروفوبیک از تشکیل آب و رطوبت روی سطح جلوگیری میکند و آب روی آن به شکل قطرات کوچک قرار میگیرند و باعث میشود مقاومت سطحی تغییر نداشته باشد. از جهت دیگر این مقرهها نیاز به شست و شو ندارند و نسبت به پارگی و شکستگی مقاومت بالایی دارند. خواص دی الکتریک آن به طور موثری عایق ایجاد میکند و از آنها در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت، خاک و تراکم و عوامل مکانیکی مانند ارتعاشات محافظت میکند.
حتی زمانی که سیلیکون در معرض طیف وسیعی از تغییرات دما قرار میگیرد، عملکرد دی الکتریک پایداری را حفظ میکند. از سوی دیگر، سیلیکونها همچنین میتوانند رسانایی الکتریکی را برای تسهیل اتصالات الکتریکی بین اجزا ارائه دهند. سیلیکونها الاستومرهای نرمی هستند و همین نرمی است که به آنها اجازه میدهد استرس ناشی از تغییرات دما را جذب کرده و از بین ببرند.
مقره سیلیکون رابر به راحتی قبل از فرآیند تولید، رنگ میشود، به طوری که رنگ ماندگار و زیبایی دوچندان از خود نشان میدهد. به صورت کلی از مزایای مقره سیلیکون رابر میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
❇️ ابعاد و اندازه متنوع
❇️ داشتن خاصیت هیدروفوبیک: مقره سیلیکونی یک مجموعه فشردهسازی بالا را نشان میدهد و شکل خود را تحت سطوح بالای فشردهسازی مکرر یا طولانی و دماهای شدید حفظ میکند
❇️ داشتن خاصیت بازیافت
❇️ داشتن مقاومت بالا نسبت به بخار: پایداری حرارتی بالای آن همچنین به مقره سیلیکونی اجازه میدهد تا شکل و قوام خود را هنگام قرار گرفتن در معرض بخار دمای بالا حفظ کند.
❇️ داشتن پیوند مولکولی قوی در حین انعطاف پذیری: بسیار انعطافپذیر است و پس از خم شدن یا خم شدن دوباره به شکل و پیکربندی اولیه خود بازمی گردد.
❇️ مقاومت بالا در مقابل اشعه آفتاب: با قرار گرفتن مکرر یا طولانی مدت در معرض اشعه ماوراء بنفش یا سایر انواع تابش تخریب نمیشود.
❇️ وزن بسیار کم: وزن بسیاری کمی دارد و با توجه به شکل در اندازههای کوچک وزن کمتری دارد.
❇️ نصب و راه اندازی آسان
❇️ تولید یکپارچه و بدون درز
❇️ قیمت مناسب
❇️ قابل استفاده در محیطهایی با شرایط جوی سخت
❇️ چسبندگی بالا: سیلیکون چسبندگی بالا به فلزات به ویژه در فرآیندهای قالب گیری و اکستروژن نشان میدهد.
❇️ از نظر شیمیایی و بیولوژیکی بیاثر: مقره سیلیکونی به عوامل شیمیایی یا بیولوژیکی بسیار کمی واکنش نشان میدهد.
❇️ استحکام کششی بالا: بسته به فرمولاسیون و فرآیند ساخت، لاستیک سیلیکونی استحکام کششی ۲۰۰ تا ۱۵۰۰ psi را نشان میدهد.
سلام ، ممقاله خیلی خوبی هست فقط چند مورد رو کم توضیح دادین.
مثلا Hydrophobic یا کراسلینگ ؟
لطفا این موارد رو هم توضیح بفرمایید.
سلام به شما
ببینید این نکته که فرمودید رو ما حتما در مقالات بعدی توجه بیشتری بهش خواهیم داشت.
در مورد Hydrophobic هم باید بگم که همون خاصیت آبگریزی هست در واقع.
اولین مقاله ای بود که خوندم و به نظرم کامل کامل بود .ممنون واقعا
سایت خیلی تخصصی ای دارید