بلاگ

کابل سیلیکونی چیست

کابل سیلیکونی چیست

سوالی که در این نوشته پاسخ داده می‌شود، کابل سیلیکونی چیست می‌باشد.

معرفی کابل سیلیکونی

کابل سیلیکونی ساختاری به صورت چند رشته یا به مفهومی دیگر چند هسته ای دارند، یعنی از چند رشته سیم تشکیل شده اند.

در کابل سیلیکونی روکشی استفاده شده که جهت محافظت از رشته سیم ها روی آن ها قرار دارد.

لایه دوم در کابل های سیلیکونی روکش نهایی این کابل هاست که موجب ویژگی نسوز بودن این کابل ها میباشد، این روکش اصلی از مواد سیلیکون مقاوم در برابر حرارت و آتش تولید شده است. کابل سیلیکونی با روکش سیلیکون HTV تولید شده اند و به جهت مقاومت بالایی که در دما بالا و حتی دمای زیر صفر دارند موجب شده تا این نوع کابل ها از قابلیت های زیادی برخوردار باشند.

کابل سیلیکونی چیست

برای معرفی کابل سیلیکونی میبایست بدانید جنس عایق این کابل ها از نوع سیلیکون رابر ضد شعله میباشد که با پایداری حرارتی بالا مطابق استاندارد IEC-60331-11 هستند، که با توجه به این ویژگی برای کابل های ایمنی با پایداری جریان در شعله آتش مورد استفاده قرار میگیرند. پایداری حرارتی در کابل های سیلیکنی در محدوده دمایی ۶۰- تا ۳۰۰+ درجه سانتیگراد میباشد که در این شرایط دمایی بسیار انعطاف پذیر هستند.

ولی در شرایط دمایی ۹۵۰ درجه سانتیگراد از انعطاف پذیری کمتری برخوردارند.

کابل سیلیکونی تشکیل سرامیکی نسبتا غیر قابل شکستی داده است.

باتوجه به این ویژگی ها کابل سیلیکونی در کوره های ذوب فلزات مورد استفاده قرار میگیرد و تا برودت ۵۰- تا ۱۱۰۰+ درجه را تحمل می کند.امروزه در ایران جهت تامین مواد اولیه  کابل سیلیکونی یا همان خمیر سیلیکون مجبور به واردات این متریال اولیه هستیم. چرا که این فناوری خاص با توجه به تکنولوژی های تولید در دسترس ما نیست و حجم بسیار این مواد اولیه از کشور های آلمان و فرانسه وارد او بیران میشوند و در صنعت تولید کابل های سیلیکونی وابسته به این کشور های وارد کننده هستیم.

کاربرد کابل سیلیکونی چیست ؟

با توجه به ویژگی هایی که در رابطه با کابل های سیلیکونی برایتان شرح داده شد کابل های سیلیکونی در شرایط محیطی مختلفی در صنایع بسیاری مورد استفاده قرار میگیرند

شایان به ذکر است که کابل های سیلیکونی به طور معمول دارای قدرت الکتریکی عالی بسیار بالایی هستند و همچنین در برابر شعله و شوک حرارتی مقاومت بالایی دارند، به همین جهت در سیم کشی های محصولات الکتریکی و الکترونیکی، لوازم خانگی نظیر اجاق گاز ها، جارو برقی الکترومتورها، لوازم حرارتی و کوره که در معرض دماهای مختلف و ولتاژ بالا هستند کاربرد بسیاری دارند.

سیم و کابل های معمول نتوانسته اند پاسخ گوی نیازهای فن آوری های روز باشد.

به این جهت سیم و کابل با روکش سیلیکون یک جایگزین مناسب است که کاربردهای گسترده‌تری پیدا را در صنعت دارد.

سیلیکون بهترین ماده شناخته شده برای عایق کابل میباشد و پایداری دراز مدت عمر کابل را تضمین میکند.

همچنین این ماده موجب کاهش مصرف انرژی شده و مقاومت بسیار بالایی در میدان مغناطیسی از خود نشان میدهد.

کاربردهای کابل سیلیکونی در صنایع مختلف

  • قطعات خاص صنایع دندانپزشکی و پزشکی
  • آون آزمایشگاهی
  • پروفیل های سلیکونی به عنوان عایق مناسب
  • در (فورواتوکلاو) در ابعاد و اندازه های مختلف
  • استاپر لوله های آزمایشگاهی
  • در کابل ها و سیم ها و نوارهای دور شیشه هواپیما
  • در لاینر و شیلنگ صنایع شیردوشی
  • در وکیوم دور شیشه های ایمنی خودرو
  • تیغه های برف پک کن
  • واشر سر سیلندر و شیلنگ سرریز آب رادیاتور
  • صنایع لوازم خانگی

متاسفانه هنوز در بخش ساختمانی کاربرد کابل های سیلیکونی خیلی رایج نیست به این علت که خیلی از افراد اجرایی و برقکاری که وارد صنعت ساختمان شده اند، از دانش کافی برخوردار نیستند و اکثرا به صورت تجربی کار کرده اند.اگر کابل کشی به شیوه اصولی در ساختمان ها رعایت شود میبایست در صورت لزوم از کابل های سیلیکونی استفاده کرد.

انواع کابل سیلیکونی

انواع کابل های سلیکونی

انواع کابل سلیکونی شامل موارد زیر هستند :

  • سیم و کابل جرقه زن
  • سیم نسوز دو روکش بافت
  • کابل اعلام حریق
  • کابل کنترل، کابل قدرت
  • کابل ابزار دقیق
  • کابل فشار قوی

مزایای کابل های سیلیکونی چیست ؟

از مهترین مزایای کابل سیلیکونی میتوان به استفاده برای سیم کشی های مهم اشاره کرد این کابل ها دارای قابلیت های مثل وزن کم، ایمنی، قابلیت اعتماد و کارآمدی بالا، حمل آسان و پیاده سازی آسان در مدار، هستند.

هنگامی که از کابل سیلیکنی در کابل کشی استفاده شود در صورت بروز اتصال و آتش سوزی ، سیم کشی سبب آتش سوزی و انتشار آن نمی شود ، حتی در صورتی که دما به بالای ۲۵۰ درجه برسد، به دلیل خاصیت خود اطفایی به سرعت خودکار خاموش می گردد.

کابل های سیلیکونی کم دود و حتی بدون دود سمی هالوژن هستند.

در حال حاضر در تمامی کشور هایی که در بخش صنعت برق فعالیت دارند  اغلب در سیم کشی های ساختمان از سیم ها و کابل های سیلیکونی نسوز استفاده می میکنند.

برای مثال  در ایران سیستم های فایر آلارم را میتوان توصیف کرد که مورد تایید آتش نشانی است.

در این سیستم از کابلهای سیلیکونی ۲×۱/۵ شیلدار استفاده کنند

معایب کابل سیلیکونی

از معایت معایب کابل سیلیکونی میتوان به این موضوع اشاره کرد که در دامنه دمایی 60- تا 250+ درجه سانتیگراد دارای انعطاف پذیری مناسبی می باشند ودر دامنه دمایی 950 درجه سانتیگراد دارای انعطاف پذیری کمی بوده و تشکیل سرامیکی نسبتا غیر قابل شکستی را می دهد.

برای اطلاع دقیقتر از ماده‌ی سیلیکون می‌تواید به صفحه silicone در یکی پدیا مراجعه نمایید.

جمع بندی

جنس عایق این کابل ها از نوع سیلیکون رابر ضد شعله میباشد که با پایداری حرارتی بالا مطابق استاندارد IEC-60331-11 هستند، که با توجه به این ویژگی برای کابل های ایمنی با پایداری جریان در شعله آتش مورد استفاده قرار میگیرند. پایداری حرارتی در کابل های سیلیکنی در محدوده دمایی ۶۰- تا ۳۰۰+ درجه سانتیگراد میباشد که در این شرایط دمایی بسیار انعطاف پذیر هستند.

ولی در شرایط دمایی ۹۵۰ درجه سانتیگراد از انعطاف پذیری کمتری برخوردارند.

کابل های سیلیکونی ساختاری به صورت چند رشته یا به مفهومی دیگر چند هسته ای دارند از مهترین مزایای کابل های سیلیکونی میتوان به استفاده برای سیم کشی های مهم اشاره کرد این کابل ها دارای قابلیت های مثل وزن کم، ایمنی، قابلیت اعتماد و کارآمدی بالا، حمل آسان و پیاده سازی آسان در مدار، هستند. سیلیکون بهترین ماده شناخته شده برای عایق کابل میباشد و پایداری دراز مدت عمر کابل را تضمین می کند. همچنین این ماده موجب کاهش مصرف انرژی شده و مقاومت بسیار بالایی در میدان مغناطیسی از خود نشان می دهد.

امیدواریم پاسخ خوب و کاملی به پرسش کابل سیلیکونی چیست داده باشیم.

کارشناسان پلیمر عایق اسپادانا آماده‌ی پاسخگویی بیشتر به پرسش‌های شما هستند.

لطفا پیشنهادات و انتقادات خود را با ما در میان بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *